Zupa z pieczonej kaczki

Apetyczny sposób na wykorzystanie kawałków kaczki – prosta, aromatyczna zupa z kości pieczonej kaczki.
  • kości i skrawki pozostałe z pieczenia całej kaczki
  • 3 marchewki
  • ćwiartka selera
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

 

Pozostałe po podzieleniu pieczonej kaczki skrawki mięsa i kości włożyć do naczynia żaroodpornego i polać oliwą. Piekarnik rozgrzać do 200°C, włączyć funkcję grilla. Wstawić kaczkę i piec, aż mocno się zarumieni. Co pewien czas wymieszać.
Zagotować 1,5 l lekko osolonej wody. Do wrzątku włożyć zrumienione kawałki kaczki. Gotować 15 min na średnim ogniu. Z kości usunąć mięso i pokroić w drobna kostkę.
Marchew, cebulę, seler i pietruszkę pokroić w jednakową drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. Wsypać do wywaru i gotować do miękkości. Doprawić koncentratem pomidorowym. Dodać mięso i gotować 5 min.
Inspiracja „Sól i pieprz” 6/2012.


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowy

zaczynam gotowac zupe! kaczka w piekarniku!

Anonimowy

zupa wyszla przepyszna! dziekuje!

Konstancja

Cieszę się bardzo! Taki komentarz to najlepsza motywacja na Nowy Rok! 😀 Pozdrawiam serdecznie!