Kasza jaglana – troszkę zapomniana, zalecana jako jedna z pierwszych kasz dla dzieci. Lekkostrawna, sycąca, bez glutenu. Według medycyny chińskiej wzmacnia osłabiony, wychłodzony organizm.

Gotowanie kaszy jaglanej

Zaczynamy od umycia ziaren pod bieżącą wodą, na drobnym sicie. Wrzucamy na osolony wrzątek w proporcji 1:2 (wody dwa razy więcej niż kaszy). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 20 min. Po tym czasie kasza powinna wchłonąć całą wodę, jeżeli jest twardawa zostawiamy na ciepłej płycie ceramicznej przez 20 min lub owijamy w koc i trzymamy w ciepłym miejscu przez godzinę.

  • pierś drobiowa
  • włoszczyzna
  • kasza jaglana
  • koperek
  • sól i pieprz
Gotujemy wywar ( TUTAJ ) z piersi kurczaka. Miękką włoszczyznę i mięso wyciągnąć z wywaru. Następnie dodać wypłukaną wcześniej kaszę jaglaną (pamiętając, że kasza podwoi swoją objętość), gotować do miękkości. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pierś pokroić w małe plasterki. Dodać do zupy. Posypać koperkiem. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments