• 250 g brokuł
  • garść rukoli
  • 5 listków bazylii
  • 1 duża cebula
  • ząbek czosnku
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz

Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć nie rumieniąc. Dodać rukolę i dusić do momentu, aż liście zmiękną. Brokuł  dwukrotnie zagotować w wodzie i wylać ją za każdym razem. Za trzecim razem brokuł ugotować. Do wody z brokułem dodać rukolę z cebulką i listki bazylii, zagotować. Zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podajemy z jajkiem w koszulce i listkami rukoli.

Wersja dla alergików:
Podajemy z rozmąconym żółtkiem ugotowanym na miękko 🙂

Inspiracja Lubię to gotowanie

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Konstancja

Brokuł należy do warzyw powodujących wzdęcia, aby pozbyć sie tej właściwości należy postepować z nim jak z innymi warzywami tego typu np. fasolą. Dodatkowo zupa zyskuje na lepszym smaku i zapachu.
Pozdrawiam 🙂

Anonimowy

Dlaczego tyle razy gotować i odlewać wodę z brokuła? Przecież wszystkie witaminy idą do wodociągu. Rozumiem żeby go sparzyć wrzątkiem ale tyle razy gotować ?