Zupa kalafiorowa z pulpetami drobiowymi


SKŁADNIKI: ( 4 porcje po 300g )            1 porcja = 197 kcal

  • łyżka oliwy z oliwek
  • cebulka
  • pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1/4 pora
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki zmielonego kopru włoskiego
  • 1,5 l wody
  • 1/4 selera
  • 480 g kalafiora
  • 2 zmielone piersi drobiowe


WYKONANIE:

1. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Zrumienić.
2. Pietruszkę, marchew i por pokroić w cienkie plasterki, dodać do garnka, chwile przesmażyć.
3. Dodać kurkumę i koper włoski, dokładnie wymieszać.
4. Wlać wodę, dodać seler i gotować pod przykryciem ok 10 min.
5. Kalafior podzielić na małe różyczki i dodać do garnka.
6. Przygotować dietetyczne pulpety: mięso doprawić sola i pieprzem; wilgotnymi dłońmi formować       pulpety wielkości orzecha włoskiego.
7. Z gotującego się wywaru warzywnego wyjąć seler i dodać pulpety.
8. Gotować pod przykryciem ok 20 min.
9. Podawaj posypane posiekanym koperkiem.

INSTRUKCJA – film krok po kroku:



Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:

 KalkulatorKalorii.net
Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany
Oliwa z oliwek 88 10 0 10 0
Cebula (świeża) 40 100 1.1 0.1 7.64
Pietruszka korzeń 66 80 2.08 0.4 13.68
Marchew (surowa) 33 80 0.74 0.19 7.66
Por 10 40 0.88 0.12 2.28
Seler (korzeń) 17 80 1.28 0.24 6.16
Kurkuma (proszek) 18 5 0.4 0.5 3.25
Kalafior 120 480 9.22 1.34 23.86
Filet z kurczaka 396 400 86 5.2 0
Podsumowanie: 788 1275 g 101.7 g 18.1 g 64.53 g


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kinga

Smacznie wygląda! 😉

Konstancja

:* Pozdrawiam 🙂