Zupa dyniowa z pomarańczą i imbirem
SKŁADNIKI:
- ok 0,5 kg dyni
- sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta imbiru w proszku
- woda lub bulion warzywny
- sól i pieprz
WYKONANIE:
1. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki. Pokroić w dużą kostkę.
1. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki. Pokroić w dużą kostkę.
2. W rondlu rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką oleju.
3. Dodajemy dynię i chwilę smażymy.
4. Podlewamy sokiem z wyciśniętej pomarańczy i dodajemy szczyptę imbiru.
5. Po chwili zalewamy wodą do zakrycia dyni. Gotujemy do miękkości ok 30 min.
3. Dodajemy dynię i chwilę smażymy.
4. Podlewamy sokiem z wyciśniętej pomarańczy i dodajemy szczyptę imbiru.
5. Po chwili zalewamy wodą do zakrycia dyni. Gotujemy do miękkości ok 30 min.
6. Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy wody, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy.
7. Zupę podajemy np. z groszkiem ptysiowym lub prażonymi płatkami migdałów.
Wygląda apetycznie! 😉
To prawidłowo 😉 Pozdrawiam!
uwielbiam! jestem ogromną fanką dyni, a danie wydaje się być niesamowicie pyszne 🙂
Ja również! Na pewno ma niesamowity kolor…uwielbiam! 🙂 Pozdrawiam!
Cudownie gęsta i sycąca, uwielbiam takie 🙂
Ja też 🙂 Pozdrawiam!