Zupa dyniowa z pomarańczą i imbirem

SKŁADNIKI:
  • ok 0,5 kg dyni
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta imbiru w proszku
  • woda lub bulion warzywny
  • sól i pieprz
WYKONANIE:

1. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki. Pokroić w dużą kostkę.
2. W rondlu rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką oleju.
3. Dodajemy dynię i chwilę smażymy.
4. Podlewamy sokiem z wyciśniętej pomarańczy i dodajemy szczyptę imbiru.
5. Po chwili zalewamy wodą do zakrycia dyni. Gotujemy do miękkości ok 30 min.
6. Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy wody, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy.
7. Zupę podajemy np. z groszkiem ptysiowym lub prażonymi płatkami migdałów.

 



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kinga

Wygląda apetycznie! 😉

Konstancja

To prawidłowo 😉 Pozdrawiam!

Foodmania

uwielbiam! jestem ogromną fanką dyni, a danie wydaje się być niesamowicie pyszne 🙂

Konstancja

Ja również! Na pewno ma niesamowity kolor…uwielbiam! 🙂 Pozdrawiam!

gin

Cudownie gęsta i sycąca, uwielbiam takie 🙂

Konstancja

Ja też 🙂 Pozdrawiam!