Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

SKŁADNIKI: ( 3 duże porcje )      1 porcja = ok 200 kcal

  • 1 mała dynia hokkaido ( ok 1 kg )
  • 0,5 l wody
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka oleju kokosowego


WYKONANIE:  

1. Dynię pokroić na mniejsze części i upiec w piekarniku w temp. 200°C przez ok 20 min.
2. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy drobno pokrojoną cebule i czosnek.
3. Dodajemy imbir i curry, chwile podsmażamy.
4. Dodajemy dynię i wodę, mieszamy i gotujemy ok 20 min.
5. Pod koniec gotowania dodać mleczko kokosowe i doprowadzić do wrzenia.
6. Zupę zmiksować na gładki krem.
7. Podawać z grzankami/ostrym startym serem/chili.

 KalkulatorKalorii.net
Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany
Dynia 260 1000 10 1 65
Cebula (świeża) 40 100 1.1 0.1 7.64
Czosnek 7 5 0.32 0.03 1.65
Mleko kokosowe 238 200 1.2 24 4.4
Olej kokosowy – Extra virgin (nierafinowany) 54 6 0.02 5.88 0
Podsumowanie: 599 1311 g 12.64 g 31.01 g 78.69 g


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Cukry Proste

Najlepsza zupa:)

Konstancja

Dobrze powiedziane 😉 Pozdrawiam!