SKŁADNIKI:
- ok 1 i 1/2 l wody
- 100 g suszonych gruszek
- 100 g suszonych jabłek
- 5 szt. suszonych śliwek
- 5 szt. suszonych wiśni
- 6 szt. suszonych moreli
- 5 goździków
E-book "Jedzenie w podróży" już dostępny!! Kup teraz!
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI: ( 12 porcji po ok 200 g ) 1 porcja = 332 kcal 1 kg kiszonej kapusty 130 g pieczarek 0,5 kg białej kapusty 2 cebule 500 g golonki wieprzowej 200 g boczku wędzonego 4 łyżki oliwy z oliwek ok 1 l zimnej wody 5…
SKŁADNIKI: 200 g filetów śledziowych ( matijasy ) 2 buraki jabłko 3 łodygi selera naciowego łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki majonezu garść słonecznika WYKONANIE:1. Filety pokroić w ukośne 1 cm paski. Przełożyc do dużej miski.2. Buraki i jabłko pokroić w drobną kostkę.3. Seler naciowy pokroić drobno.4. Słonecznik uprażyć…
Farsz na ok 40 szt. uszek: 30 g suszonych grzybów ( borowiki i podgrzybki ) cebula łyżka masła Ciasto: 1,5 szklanki mąki łyżka oleju ok szklanki gorącej wody sól Grzyby zalać zimną wodą i zostawić na noc. Rano ugotować do miękkości – ok 30 min – w tej samej wodzie. Odcedzić dokładnie na sicie, ostudzić,…
SKŁADNIKI:Ciasto: 4 szklanki mąki 3 łyżki oleju pół łyżeczki soli woda Farsz: 300 g kiszonej kapusty 300 g pieczarek cebula 2 łyżki bulionu grzybowego 2 łyżki masła sól i pieprz WYKONANIE: 1. Mąke przesiać na stolnicę, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą wodę, prawie gorącą wodę ( ok jednej szklanki )2. Wyrobić zwarte,…
Kolejny sposób na wykorzystanie gotowanych kawałków mięsa z rosołu. Ciasto: 4 szklanki mąki 3 łyżki oleju pół łyżeczki soli woda Farsz: mięso ( ugotowane z rosołu – drób, wołowina) warzywa ( ugotowane z rosołu – marchew, pietruszka, kawałek selera ) cebula sól i pieprz Mąke przesiać do miski, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo…
SKŁADNIKI: filety z białej ryby ( dorsz, mintaj, morszczuk, miruna itp. ) cytryna 2 cebule sól łyżka mąki kukurydzianej łyżka mąki ryżowej / ziemniaczanej / pszennej olej rzepakowy WYKONANIE: 1. Rybę dzielimy na porcje. Przyprawiamy solą i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. 2. Mąki…
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Przeważnie albo ktoś lubi albo nie 😉 A może piłaś z wędzonymi śliwkami? brrr … takiego też zdecydowanie nie lubię 😀 Pozdrawiam!
Bardzo nie lubię kompotu wigilijnego 🙂