Uszka z grzybami do barszczu wigilijnego


Farsz na ok 40 szt. uszek:

  • 30 g suszonych grzybów ( borowiki i podgrzybki )
  • cebula
  • łyżka masła

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżka oleju
  • ok szklanki gorącej wody
  • sól

Grzyby zalać zimną wodą i zostawić na noc. Rano ugotować do miękkości – ok 30 min – w tej samej wodzie. Odcedzić dokładnie na sicie, ostudzić, drobno posiekać. Cebulę bardzo drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać grzybki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą wodę, prawie gorącą. Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 min.

Odkroić część ciasta, resztę przykryć ściereczką, aby nie wysychało. Stolnice podsypać lekko mąką. Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Wykrajać kółka o średnicy 4 cm np. brzegiem małego słoiczka i nakładać na ich środek troszkę farszu. Ciasto złożyć i zlepić jak pierożka. Następnie złączyć końcówki pierożka ( na małym palcu ) tworząc uszka. Gotowe uszka układać luźno aby się nie skleiły.
Zagotować wodę w dużym płaskim garnku. Lekko posolić. Uszka władać partiami na wrzątek, gotować ok 3 min do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz.
Uszka można przygotować nawet 3 tygodnie przed Wigilią i zamrozić luzem.


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments