Uszka z grzybami do barszczu wigilijnego
Farsz na ok 40 szt. uszek:
- 30 g suszonych grzybów ( borowiki i podgrzybki )
- cebula
- łyżka masła
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- łyżka oleju
- ok szklanki gorącej wody
- sól
Grzyby zalać zimną wodą i zostawić na noc. Rano ugotować do miękkości – ok 30 min – w tej samej wodzie. Odcedzić dokładnie na sicie, ostudzić, drobno posiekać. Cebulę bardzo drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać grzybki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą wodę, prawie gorącą. Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 min.
Odkroić część ciasta, resztę przykryć ściereczką, aby nie wysychało. Stolnice podsypać lekko mąką. Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Wykrajać kółka o średnicy 4 cm np. brzegiem małego słoiczka i nakładać na ich środek troszkę farszu. Ciasto złożyć i zlepić jak pierożka. Następnie złączyć końcówki pierożka ( na małym palcu ) tworząc uszka. Gotowe uszka układać luźno aby się nie skleiły.
Zagotować wodę w dużym płaskim garnku. Lekko posolić. Uszka władać partiami na wrzątek, gotować ok 3 min do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz.
Uszka można przygotować nawet 3 tygodnie przed Wigilią i zamrozić luzem.
Subscribe
Login
0 komentarzy