• 200 g ciasta francuskiego
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 plasterki startego żółtego sera
  • sól i pieprz

Piekarnik nagrzać do 200°C.
Ciasto rozwinąć, boki zwinąć do środka tworząc 1 cm rant, całość ponakłuwać widelcem. Przełożyć na dużą blachę do pieczenia.

Przygotować szparagi: zielone szparagi mogą mieć zdrewniałą końcówkę. Aby znaleść granicę od której zaczyna się delikatna część szparaga należy wygiąć szparaga bliżej dolnej części pędu. Złamie sie w odpowiednim miejscu, twardą końcówkę wyrzucić. Szparagi myjemy, ewent. miejsca o fioletowym zabarwieniu obieramy. Grubsze szparagi kroimy na pół. 
Na cieście rozsmarowujemy mascarpone i posypujemy żółtym serem. Nastepnie układamy szparagi i delikatnie wciskamy w serek. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut.

Inspiracja: klik

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Konstancja

Szczerze … obłędnie pyszne 😉 Pozdrawiam!

jakie smaczne!