Tarta z wędzoną makrelą, gorgonzolą i gruszkami

  • opakowanie ciasta francuskiego 
  • 2 jajka 
  • 150 ml śmietany 18%
  • 1 średnia wędzona makrela
  • 200 g sera gorgonzola
  • 2 średnie gruszki
  • sól, biały pieprz 
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek

Piekarnik nagrzać do 190°C.
Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min.
Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Z makreli usunąć ości i skórę, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na spodzie. Dodać pokrojony w kostkę ser gorgonzola oraz gruszki, posypać tymiankiem. 
Jajka i śmietanę mieszamy razem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. 
Podajemy na ciepło lub zimno.


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Unknown

to musi być smaczne:)

Konstancja

Tak przyrządzoną makrelę bardzo lubię 🙂

Unknown

Cudowna alternatywa makreli! Uwielbiam ten przepis i to połączenie smaków. Polecam