- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 jajka
- 150 ml śmietany 18%
- 1 średnia wędzona makrela
- 200 g sera gorgonzola
- 2 średnie gruszki
- sól, biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- tymianek
Piekarnik nagrzać do 190°C.
Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min.
Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Z makreli usunąć ości i skórę, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na spodzie. Dodać pokrojony w kostkę ser gorgonzola oraz gruszki, posypać tymiankiem.
Jajka i śmietanę mieszamy razem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta.
Podajemy na ciepło lub zimno.
Cudowna alternatywa makreli! Uwielbiam ten przepis i to połączenie smaków. Polecam
Tak przyrządzoną makrelę bardzo lubię 🙂
to musi być smaczne:)