Tarta z malinami i jeżynami

Kruche ciasto z malinami i jeżynami w waniliowym kremie.
Idelana na podwieczorek dla małego alergika – bez jajek i krowiego mleka.

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 125 g schłodzonej margaryny, pokrojonej w kostki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki zimnej wody

Krem:

  • 250 ml mleka sojowego waniliowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki margaryny

Owoce:

  • owoce leśne – maliny i jeżyny w dowolnej ilości 😉

W misce połączyć suche składniki. Stopniowo dodawać wodę, zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić pół godziny w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 190°C.
Formę na tartę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie sie podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Wyjąć i wystudzić.

Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać mąkę i wymieszać. Do gotującego mleka wlać masę jajeczną i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut aż krem zgęstnieje.
Do przestudzonego kremu dodać margarynę i krótko zmiksować.

Tartę wypełnić kremem waniliowym i dekorować owocami.
Przechowywać w lodówce.



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments