Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko

Krem:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Owoce:

  • owoce leśne – maliny i borówki w dowolnej ilości 😉

Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kawałki masło, sól oraz cukier. Połączyć składniki, dodać żółtko i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić pół godziny w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 190°C.
Formę na tartę 24 cm wysmarować masłem. Połowę ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia. Ciasto razem z papierem przenosimy do formy, odwracamy papierem do góry i wykładamy dno oraz boki tarty, odklejamy papier. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Ciasto ma mieć grubość ok 1/2 cm. Przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min z obciążeniem i przez kolejne ok 15 min do zrumienienia. Wyjąć i wystudzić.

Śmietankę ubijamy na sztywno. Do serka dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Delikatnie dodawać partiami do serka ubitą śmietankę, wymieszać.

Wystudzoną tartę wypełnić kremem i dekorować owocami. Całość zalać tężejącą galaretką (rozpuszczoną w 400 ml gorącej wody). Schłodzić w lodówce.

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Konstancja

ahhh….TAk mi miło 😃😃😃

xxxx

wysmienity przepis… 🙂 polecma kazdemu te kropki to moj brak slow 😛

Konstancja

Super! Polecam się na przyszłość 😉 Pozdrawiam!

Konstancja

Pozdrawiam!

ada

super smackuje:_ dzis robila 1szy arz

Ann

uwielbiam takie tarty, zaczerpnę przepis 🙂

Konstancja

Trzeba korzystać z ostatnich chwil lata! Pozdrawiam:)

gin

Cudownie letnia, wygląda zachwycająco 🙂

Konstancja

…wyjątkowo nie tylko tak wygląda 😉 Pozdrawiam!

Unknown

smacznie wygląda:)