Co można zrobić z botwiny zamiast dodania do chłodnika? Zapiec na kruchym cieście z serem feta 🙂

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 125 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostki
  • 3 łyżki zimnej wody
  • pół łyżeczki soli

 Nadzienie:

  • pęczek botwinki
  • 140 g sera feta, pokrojonego w kostki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • posiekane orzechy włoskie
  • gałka muszkatołowa
  • chili
  • sól i pieprz

W misce połączyć mąkę, masło i sól. Stopniowo dodawać wodę, zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić pół godziny w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 190°C.
Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie sie podczas pieczenia ). Zapiec 15 min.

Młode buraczki pokroić w plasterki, łodyżki w 2 cm kawałki. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy botwinkę. Nastepnie dodajemy pokrojone liście botwiny, gałkę muszkatołową i chili. Dusimy aż cała botwinka zmięknie.
Jajka, śmietanę i ser mieszamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Tartę wypełniamy botwinka i zalewamy masą.
Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Posypujemy orzechami.

Podajemy na ciepło lub zimno.

Inspiracja: klik

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Konstancja

Szukaj szukaj….warto! 🙂

Maggie

Pysznie sie zapowiada! Szkoda, ze o botwinke na Wyspach nielatwo 🙁