Tahini

Tahini

Składniki:

200 g sezamu

Wykonanie:

1. Rozgrzać dużą patelnię, wsypać sezam ( przy małej patelni prażyć partiami ) i prażyć do uzyskania intensywnego zapachu i złocistego koloru ( nie brązowego! ).
2. Zsypać do blendera i zostawić do wystygnięcia.
2. Sezam miksować do konsystencji pasty ( w czasie miksowania oskrobywać sezam ze ścianek i ponownie miksować ). Po paru minutach sezam zacznie wydzielać olej i uzyska konsystencje gładkiej, kremowej pasty.
4. Przechowywać w lodówce.



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Unknown

Uwielbiam! ale mój blender nie daje rady zmiksować na tak gładką konsystencje :(.. Czas zamówić lepszy pod choinkę 😉
Zapraszam: http://gawronwrosole.blogspot.com

Konstancja

Nowy mikser to zawsze dobry prezent 😉 Ja miksuje w rozdrabniacz 🙂 Pozdrawiam!