Szybki makaron z pomidorami

Składniki: ( na jedną dużą porcję )

  • 75 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego ( ok 1/5 opakowania )
  • 2 pomidory lub gałązka pomidorów koktajlowych
  • 15 szt. zielonych oliwek
  • łyżeczka kaparów
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka pasty z chili
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

1. Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu.

Uwaga! Nie przelewaj makaronu po ugotowaniu zimną wodą!
2. Oliwki pokroić w plasterki, pomidor w duże kawałki / pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
3. Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
4. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, kapary i oliwki. Smażyć ok 2 min.
5. Następnie dodać pomidory i smażyć jeszcze ok 4 min. Dodać ocet balsamiczny i ewent. chili.
6. Makaron odcedzić. Ciepły makaron wymieszać z sosem.
7. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Instrukcja wykonania – film:

 



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Unknown

Taki typowy smak śródziemnomorski. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/

Konstancja

Taaaaak i jeszcze jakaś sardela by się przydała 😉 Pozdrawiam!