Szybka kutia z pęczakiem

Nie wyobrażam sobie Wigilii bez kutii.
Ponieważ nie cieszy się u nas powodzeniem stawiam na małe, nie za słodkie porcje i szybkie wykonanie 🙂

Szybka kutia z pęczakiem


Składniki:  ( 10 małych porcji )

  • pół szklanki kaszy pęczak
  • 400 g masy makowej z bakaliami
  • garść posiekanych orzechów włoskich i połówki orzechów do dekoracji
  • szklanka mleka
  • pół szklanki wody
  • szczypta soli
  • ewent. miód

Wykonanie:

Kaszę wsypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy mleko i wodę, solimy. Zagotowujemy pod przykryciem. Wrzucamy kaszę, mieszamy i ponownie zagotujemy. Zmniejszamy gaz i gotujemy ok 15-20 min. Zostawiamy kaszę na ok 15 min do wciągnięcia płynów i uprażenia się na sypko.

Do masy makowej dodajemy ostudzoną kaszę i posiekane orzechy. Ewent. dosładzamy do smaku miodem.

Z masy lepimy małe kulki, wierzch dekorujemy połówka orzecha włoskiego.



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Unknown

Pysznosci!
Zapraszam do mnie:)

Konstancja

Taka niewinna mała kuleczka powinna skusić każdego przy wigilijnym stole 😉 Pozdrawiam!

Karmel-itka

moja fryzjerka robiła taką – mówiła, że genialna. W tym roku jednak miałam już tyle nawymyślanych potraw, że zrezygnowałam. Za rok!

Konstancja

Ja w tamtym robiłam z pszenicą, mieliłam mak itp … a potem nikt nie jadł 😉 W tym roku wyszła pyszna, nie za słodka i szybka w wykonaniu 😀 Pozdrawiam i polecam za rok!