Szwedzkie klopsiki

Klopsiki:

  • 2 i 1/2 kromki chleba, dokładnie rozdrobnionego
  • 450 g mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka 3,2%
  • łyżeczka cukru pudru
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki masła
  • olej rzepakowy
  • sól i czarny pieprz
Sos:
  • 2 czubate łyżki mąki
  • łyżka masła
  • 400 ml bulionu wołowego

Do miski włożyć rozdrobniony chleb, zalać bulionem, odstawić na 5 minut.

Na patelnię wrzucić drobno pokrojoną cebulę, smażyć do zrumienienia. Okruszki chleba odsączyć i przełożyc do miski. Do chleba dodać mięso oraz resztę składników, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę, uformować w dłoni kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła i obsmażyć klopsiki na złoto. Zdjąć z patelni. Rozpuścić na niej kolejną łyżkę masła, dodać mąkę – rozprowadzić je dokładnie, zalać bulionem, mieszać by nie powstały grudki. Do sosu włożyć usmażone pulpety i podgotować wszystko przez chwilę.



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Unknown

smacznie:)

Konczi i Szpileczka

Bardzo fajne klopsiki, całość wygląda apetycznie 🙂

Konstancja

potwierdzam smacznie 🙂 Pozdrawiam!

Konstancja

Takie troszkę inne…jakby słodsze 😉 Pozdrawiam!

Ola

ale apetyczne, z tymi kluseczkami!

Konstancja

Zgadza się…:) Pozdrawiam!

Agafia

Szwedzkie klopsiki jadłam jeden raz, 20 lat temu, w podstawówce, podczas dnia szwedzkiego organizowanego przez moją klasę. Wczoraj będąc w IKEI patrzyłam na klopsiki, wspomniałam podstawówkę i pomyślałam – muszę je w końcu zrobić 🙂 może to znak 😉

Konstancja

zdecydowanie 😉 Pozdrawiam!