Szparagi w cieście francuskim

Przekąski z ciasta francuskiego

 

SKŁADNIKI: ( 10 porcji )                       1 porcja = 170 kcal
  • opakowanie ciasta francuskiego ( 275 g )
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 80 g tartego żółtego sera
  • 20 szt. zielonych szparagów
  • żółtko
  • łyżka mleka

WYKONANIE:

1. Ciasto francuskie podzielić na 10 prostokątów.
2. Na każdy kawałek ciasta kładziemy pół plastra szynki parmeńskiej, dwa szparagi i posypujemy tartym serem.
3. Dwa przeciwległe boki łączymy ze sobą.
4. Smarujemy ciasto żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka.
5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 ºC w funkcji góra-dół i piec 20 min.
6. Podawać na ciepło lub na zimno.

INSTRUKCJA – KROK PO KROKU:



Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:

 KalkulatorKalorii.net
Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany
Szparagi 64 320 7.04 0.38 12.42
Ciasto francuskie 1150 275 15.68 79.75 99
Ser Gouda 285 80 20 21.6 1.76
Szynka parmeńska 135 100 26 3 1
Żółtko jaja kurzego 63 20 3.1 5.6 0.06
Podsumowanie: 1697 795 g 71.82 g 110.33 g 114.24 g


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kinga

Wygląda apetycznie! 🙂

Ewa

Mniam:) No musiałam sobie "mlasknąć";) Takie to apetyczne:)

Konstancja

🙂 Pozdrawiam!

Konstancja

Takie komentarze lubię najbardziej 😀 Pozdrawiam! :*

Anonimowy

Czy zamiast szybki parmeńskiej można użyć zwykłej szynki wędzonej, parzonej?

Konstancja

Tak?