Szarlotka

Jabłecznik

Ciasto: ( wg White Plate „Słodkie” str. 97 )

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa jabłkowa:

  • 5 szt. jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżka masła
  • 5 łyżek kaszy manny

Piekarnik nagrzać do 190°C.

Z wymienionych składników zagnieść elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić pół godziny w lodówce.

Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę i włożyć do garnka. Dodać pół szklanki wody i dusić aż jabłka zaczną mięknąć. Następnie dodać cynamon i kaszę mannę, mieszać do połączenia składników.

Tortownicę 25 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto podzielić na 2 części. Spód tortownicy wylepić cienko połową ciasta. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na 15 minut.

Ciasto wyjąć z pieca, ułożyć jabłka na podpieczony spód i pokruszyć pozostałą częścią ciasta. Wstawić do piekarnika i piec kolejne 40 min ( do suchego patyczka ).

Podawać z lodami waniliowymi.

Jabłecznik


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
gin

Z lodami, mmm… Wyśmienita 🙂

Ola

poproszę o porcję:)

Konstancja

:))) Pozdrawiam!

Konstancja

Zapraszam! 🙂

Asia

najlepszy klasyk :))

ezzz

pre historyczne ciazsto:P ale zawwsze mega

Konstancja

?

Konstancja

hehe…szarlotka jest ponadczasowa ? Pozdrawiam!