Sos grzybowy ze świeżych grzybów

Prosty przepis na pyszny, kremowy sos grzybowy.
Sos może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięs, kasz, kopytek, makaronów, klusek śląskich …
A grzyby pozostają jędrne i smaczne!
 

 

  • ok 1/2 kg oczyszczonych leśnych grzybów
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane w plasterki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany ( można użyć również śmietanki 30 % lub jogurtu greckiego )
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Grzyby dokładnie oczyszczamy nożykiem lub ewent. szybko myjemy w zimnej wodzie.
Grzyby kroimy – kapelusze i nóżki w plasterki.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Podsmażamy cebulę, aż do uzyskania przezroczystości, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze ok 2 min. Wlewamy bulion i gotujemy parę minut do redukcji płynu. Dodajemy resztę masła i olej, rozgrzewamy i dodajemy posiekane grzyby. Gotujemy ok 7 min na dość dużym ogniu, grzyby powinny bulgotać.
Do śmietany dodajemy kilka łyżek płynu z patelni, mieszamy i dodajemy do grzybów. Chwile zagotowujemy, energicznie mieszając.
Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną pietruszką.

 

 



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments