Soczysty pieczony schab

SKŁADNIKI:                    ok 1500 kcal

 

  • 1 k schabu bez kości
  • łyżeczka soli morskiej
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka kurkumy
  • pieprz

 

 


WYKONANIE:

1. Schab umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
2. Mięso dokładnie natrzeć 3 łyżkami oliwy, solą, roztartym majerankiem, octem jabłkowym i kurkumą.
3. Schab podziurkować końcem noża a nacięcia wypełnić czosnkiem pokrojonym w słupki.
4. Zakrywamy naczynie folią spożywczą i wstawiamy o lodówki na 12h.
5. Mięso przełożyć do rękawa i zamknąć klipsami. 
6. Folię pare razy ponacinać nożem aby była możliwość usuwania pary podczas pieczenia.
7. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 ºC w funkcji góra-dół i piec ok 60 min.
8. Po upieczeniu odstawić schab na 5 min aby odpoczął i pokroić w plastry.
Uwaga: Ciepła grubo krojona pieczeń idealnie nada się na obiad, zimna cienko krojona jako domowa wędlina.

INSTRUKCJA – krok po kroku:





0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments