Smażona ryba

smażona ryba
SKŁADNIKI:           
  • filety z białej ryby ( dorsz, mintaj, morszczuk, miruna itp. )
  • cytryna
  • 2 cebule
  • sól
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • łyżka mąki ryżowej / ziemniaczanej / pszennej
  • olej rzepakowy


WYKONANIE:

1. Rybę dzielimy na porcje. Przyprawiamy solą i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.
2. Mąki mieszamy, każdy kawałek ryby obtaczamy w mące, strząsamy nadmiar.
3. Smażymy na gorącym oleju rzepakowym, na małym ogniu.
4. W trakcie smażenia dorzucamy na patelnie cebulę pokrojoną w piórka i kawałki cytryny wraz ze skórką.
5. Rybę rumienimy z obu stron.
6. Gotową wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

ZAPRASZAM NA FILM – Smażona ryba z cytryną ??⛄!!!

Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments