Smaki Włoch

Przedłużony weekend – dwa dni nad jeziorem Garda, jeden w Mediolanie. Tylko my, plecaki i kolejne punkty do zobaczenia i skosztowania. Pizza w Peschiera del Garda, espresso w Riva del Garda, windsurfing w Torbole, panzerotti w Mediolanie to tylko niektóre z nich 🙂 Włochy nas oczarowały i na pewno jeszcze tu wrócimy 🙂 Zapraszam na nasza małą kulinarną podróż 🙂
We Włoszech dzień zaczyna się od lekkiego, słodkiego śniadania. Do śniadania serwuje się rogaliki z nadzieniem, kruche ciastka, tosty z nutellą lub dżemem i koniecznie świeżo mieloną, aromatyczna kawę – espresso lub ewent. cappuccino. Na stołach pojawia się również jogurt/mleko z musli. 
Włoskie kawiarnie o poranku są najbardziej zapełnione, śniadanie je się tam przeważnie na stojąco, przy ladzie. 

espresso
Torbole, jezioro Garda

Obowiązkowym punktem wizyty we Włoszech musi być pizza – genialna w swej prostocie Margharita.
Ciasto prawdziwej włoskiej pizzy jest cieniutkie i kruche, nie wchłania sosu. Sos przygotowywany przez parę godzin ma intensywny smak świeżych pomidorów, przyprawiony aromatycznymi ziołami. Do tego jeszcze pyszny ser i parę minut w  piecu opalany drewnem… niebo w gębie 🙂 
Popijamy oczywiście lokalnym winem – vino alla spina ( wino z beczki).

Lago di Garda 

Spacerując uliczkami miasteczek nad jeziorem Garda można znaleźć stragany pełne tutejszych serów, genialnych zielonych oliwek, ryb, warzyw czy owoców.

Riva del Garda

Riva del Garda

 I koniecznie spróbujcie prawdziwych włoskich lodów i sorbetów – najlepsze na świecie 😉


„Happy Hour” czyli mediolańskie aperitivo


Zwiedzając Mediolan koniecznie należny odwiedzić popularne dzielnice: Navigli i Brera.
To w nich koncentruje się całe życie nocne miasta. Dzielnice gwarne i wesołe, pełne artystycznej bohemy i młodych ludzi. Miejsca w sam raz na wieczorną kolację czy spacer.
Wzdłuż uliczek Brera czy kanałów Naviglio znajduje się mnóstwo klimatycznych kawiarni, restauracji czy galerii. Wieczorami przybywają tu liczni turyści i mieszkańcy miasta aby napić się lampki wina i posłuchać muzyki na żywo. Miejsce, które w ciągu dnia jest mało atrakcyjne wieczorami nabiera życia i uroku.
Wieczorami, pomiędzy 18:00 a 22:00, obowiązuje „Happy hour”. W cenie drinka gościom oferuje się darmowy bufet. Cena napoju ( dowolnego z karty menu –  woda, wino, piwo, drinki itp. ) waha się w zależności od lokalu pomiędzy 7-10 Euro. Można jeść, ile się chce! 🙂 Otwarty bufet w tych godzinach uzupełniany jest na bieżąco. Składa się z ciepłych ( rożnego rodzaju makarony, rissotto, sałatki, duszone warzywa, kawałki kurczaka itp.) i zimnych przekąsek ( lokalne sery, wędliny, suszone pomidory, oliwki itp. ), deserów i owoców.

Naviglio Grande – w dzień
Naviglio Grande – wieczorem 🙂
dzielnica Brera

Panzerotti

Każde miasto ma swój przysmak – w Mediolanie są to panzerotti.
Popularna piekarnia Luini, sprzedająca panzerotti, to niewielki lokal w bocznej uliczce blisko Piazza del Duomo.
Panzerotti to rodzaj pieroga/pączka na ciepło z nadzieniem. Do wyboru wersja na słodko lub słono, pieczone lub smażone w głębokim tłuszczu.
Wybraliśmy wersje słone: z mozzarellą i pomidorami/mozzarellą i ostrą salami – koszt 2,70 Euro/szt. Uwaga: Przed wejściem długie kolejki – ok godz. 12 czekaliśmy 20 min. Zdecydowanie warto!

Duomo di Milano
Dodatkowe informacje:

Sjesta – odwiedzając Włochy należy pamiętać, że w naszych godzinach obiadowych kuchnie są zamknięte. Restauracje otwierane są pomiędzy godz. 12:00-14:00 oraz po godz. 18:00
Coperto – to opłata za nakrycie do stołu, obowiązuje w większości restauracji. Wysokość coperto jest zwykle podawana w menu. Waha się pomiędzy 1-4 Euro za osobę przy stoliku.


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments