Do przygotowania śliwek w occie potrzebujemy twardych lecz dojrzałych węgierek, kilka goździków, odrobinę cukru i ocet spirytusowy.

Domowe marynowane śliwki możemy dodawać do sałatek jarzynowych i śledziowych, pasztetów, serwować do pieczonych zimnych mięs czy deski serów.

Ocet ze śliwek jest bardzo aromatyczny i smaczny. Możemy wykorzystać go do marynowania mięs przed pieczeniem ( zamiast octu balsamicznego ) lub użyć go do ponownego marynowania np. gruszek, dzięki któremu zyskają piękny różowy kolor. Wspaniale również podkreśli smak wigilijnego barszczu.

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 125 ml octu spirytusowego 10%
  • 25 dkg cukru
  • 0,75 l wody
  • kilka goździków
  • laska cynamonu
  • ewent. kilka ziaren kardamonu

Śliwki umyć, po nakłuwać wykałaczką w kilku miejscach, włożyć do garnka.
Zagotować wodę z octem i przyprawami, przestudzić. Zalać śliwki, zostawić na jedną dobę. Następnego dnia zlać zalewę, zagotować pod przykryciem i gorącą, ale nie wrząca zalać śliwki. Czynność tą powtarzać przez 3 dni.
Ostatniego dnia zalewę odcedzić z przypraw, zagotować. Gorącą zalewą zalać owoce, dokładnie wytrzeć nakrętkę i brzeg słoika, zakręcić i odwrócić  do góry dnem.

Wg przepisu nie pasteryzuje się.

PS. Widzicie muszkę? 😉

Inspiracja: klik

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments