Skrzydełka w miodzie

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 3 łyżki miodu majowego  ( w  wersji dla niealergika miodu pszczelego )
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka musztardy dijon
  • łyżka sosu sojowego
  • sól i pieprz


Skrzydełka dokładnie oczyścić. Umyć, osuszyć i odkroić końcówki ( w trakcie pieczenia za mocno się przypiekają, wykorzystujemy je do zrobienia wywaru ).
Przygotowujemy sos miodowy. Do miski wlewamy miód i olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i sos sojowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy skrzydełka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na min 1 godzinę do lodówki. Nastepnie wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec do zrumienienia.

Dodatki:
Skrzydełka w miodzie najlepiej smakują z marynowaną dynią i frytkami 🙂



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments