Przepis idealny ! … jak wszystkie z książki Liski 🙂
Sernik wychodzi puszysty, kremowy … Poezja 🙂

I chociaż jestem utwierdzona w przekonaniu, że nie umiem piec … sernik wyszedł mi pyszny już za pierwszym podejściem 🙂
Spróbujcie koniecznie!
Inspiracja: Słodkie White Plate, str. 168 ( moja jedyna modyfikacja to dodanie spodu i rodzynek )

  • 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego ( użyłam sera z wiaderka Vitello )
  • 300 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 40 g mąki pszennej 450
  • garść rodzynek
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • cukier waniliowy
  • 100 g herbatników czekoladowych
  • 2 łyżki roztopionego masła
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 ºC. 
Masło rozpuścić i ostudzić.
Tortownicę ( 25 cm ) wyłożyć folią aluminiową. 
Herbatniki przełożyć do lnianej ściereczki i drobno rozkruszyć. Dodać 2 łyżki masła, wymieszać. Przełożyć do tortownicy i lekko docisnąć, schłodzić w lodówce.
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, wciąż ubijając. Na końcu dodać cukier waniliowy. W drugiej misce krótko ubijać ( na małych obrotach ) ser, dodając jajko i żółtka, po jednym. Następnie dodać rodzynki, masło i mąkę. Wymieszać dokładnie. Dodać pianę z białek i dokładnie połączyć z serem, bez miksowania.
Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 ºC na godzinę. Po godzinie zmniejszyć temperaturę 150 ºC, sernik przykryć folią aluminiową i piec jeszcze godzinę.
Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika.
Po upieczeniu ciasta uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto do wystygnięcia  w cieple ( dzięki temu opadnie minimalnie ). Następnie należy go schłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments