Schab gotowany – doskonały jako wędlina na zimno lub w plastrach z sosem na ciepło. 

Inspiracja: Moje Gotowanie, kwiecień 2014
  • 2 kg schabu środkowego ( ja zrobiłam z 0,7 kg schabu )
  • 2,5 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżeczka majeranku
  • 1/3 szklanki soli
  • łyżeczka mielonego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu

Wodę wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy, czosnek i majonez. Zagotowujemy, odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej zalewy wkładamy schab i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy dokładnie 5 min. Odstawiamy na noc. Rano doprowadzamy do wrzenia i zagotowujemy 5 min. Całość studzimy, pozostawiając mięso zanurzone w zalewie. Wyjmujemy i podajemy.

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments