Sałatka z tuńczykiem na krakersach

Inspiracja: klik
  • 27 sztuk słonych prostokątnych krakersów
  • 2 plastry żółtego sera
  • pół cebuli
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 3 jajka
  • 5 łyżek majonezu
  • pieprz 
  • szczypiorek 

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Białka drobno siekamy i mieszamy z 2 łyżkami majonezu, doprawiamy pieprzem. Żółtka rozdrabniamy widelcem.
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z 3 łyżkami majonezu.
Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju. Cebulę siekamy drobno, dodajemy do tuńczyka, mieszamy. Doprawiamy pieprzem.

Na talerzu układamy prostokąt z dziewięciu krakersów, nakładamy warstwę serową i wyrównujemy łyżką. Przykrywamy warstwą krakersów, nakładamy masę rybną, układamy kolejną warstwę krakersów i przykrywamy warstwą z białek i majonezu.

Wierzch posypujemy rozkruszonymi żółtkami i posiekanym szczypiorkiem.

Odstawiamy do lodówki na min 2-3 godziny ( najlepiej przygotować dzień wcześniej ) , żeby krakersy zdążyły zmięknąć.
Odkrawamy brzegi i kroimy na 9 kawałków.



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja

Ciekawa propozycja, nie spotkałam się jeszcze z taką sałatką, ale wygląda bardzo zachęcająco 🙂

Konstancja

Ostatnio krążyła w sieci przed Wielkanocą 🙂 Polecam, bardzo smaczna 🙂