Sałatka z soczewicy

Alternatywa dla tradycyjnej sałatki jarzynowej.
Recykling warzyw z rosołu.
Na co dzień i od święta 🙂

  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • pół selera
  • 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/3 szklanki zielonej soczewicy
  • 2 ogórki kiszone
  • 3 łyżki majonezu ( w wersji fit – gęstego jogurtu naturalnego)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól i pieprz
  • szczypiorek 
Marchew, pietruszkę i seler ugotować. Wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.Ogórki pokroić w drobną kostkę.
Soczewice opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na pół godziny. Gotować do miękkości, odsączyć i ostudzić.
Rozdrobnione składniki wymieszać i połączyć z majonezem, ewent. doprawić solą i pieprzem.
Udekorować ćwiartkami jajek i posiekanym szczypiorkiem.


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments