sałatka z kurczakiem i pomarańczą
SKŁADNIKI:  ( na 2 porcje )               
  • pół opakowania roszpunki
  • 2 pomarańcze
  • 1/3 owocu granatu
  • 40 g orzechów włoskich 
  • 150 g filetu z kurczaka
  • łyżeczka oleju rzepakowego
          Winegret pomarańczowy:
  • sok z połowy pomarańczy
  • łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • łyżka miodu
  • pół łyżeczki musztardy
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • sól i pieprz

WYKONANIE:

1. Roszpunkę umyć, osuszyć i ułożyć na półmisku.
2. Przygotować winegret pomarańczowy. ( film instruktażowy )
3. Orzechy obrać i uprażyć na suchej patelni. Posiekać na mniejsze kawałki.
5. Filet z kurczaka przeciąć w najgrubszej części w dwóch miejscach – dla równomiernego smażenia mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z łyżeczką oleju, położyć filet i smażyć na średnim ogniu przez ok 4 minuty z każdej strony, do zrumienienia mięsa.
6. Sałatę posypujemy kawałkami kurczaka i cząstkami pomarańczy. Polewamy sosem i posypujemy orzechami oraz pestkami granatu.

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Konstancja

😘👍

Zuza

zdrowo i smacznie 🙂