Ryż z jabłkami i jagodami goji pod kruszonką

Ryż na słodko. Smak z dzieciństwa. Zapamiętany … bo nie lubiany 😉
Ciepły ryż wygrzany w maminej kołdrze, jabłka, cynamon, śmietanka. 
Niektórzy uwielbiają, dla mnie za mało wyrazisty.
Dziś moja wersja, wzbogacona jagodami goji i słodką, chrupiącą kruszonką. Smacznego!
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 2-3 średnie jabłka ( najlepiej papierówki )
  • łyżka jagód goji

Kruszonka:

  • 50 g mąki
  • 50 g drobnego cukru
  • 50 g margaryny roślinnej ( masła w wersji niealergicznej )

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Do garnka wlać odrobinę wody i wrzucić jabłka. Prażyć pod przykryciem do rozpadu jabłek.
Jagody goji posiekać i chwilę namoczyć w gorącej wodzie. Dodać do jabłek.
Składniki kruszonki wymieszać palcami. Schłodzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie margaryną. Układać na przemian ryż z jabłkami. Ostatnią warstwę jabłek posypać kruszonką. Piec w temp. 180 °C ok. 30 minut, do zrumienienia kruszonki.



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ervisha

Ryż na słodko to nie dla mnie ale wyglada smacznie 🙂

teenager ;)

smakowity ryż, bardzo lubię na słodko z jabłkami 😉

Konstancja

Też nie przepadam, zrobiony dla dzieci ale muszę sie przyznać że troszkę im podjadłam 🙂

Konstancja

Dzięki, tym bardziej warto spróbować, kruszonka dodaje fajnej chrupkości 🙂

Patyska

Stansi, a co tu u Ciebie tak dietetycznie?
Ryżyk pierwsza klasa 🙂

Konstancja

Miło mi czytać pochwały od mojego alergicznego guru:) A dietetycznie nigdy w życiu, za duży łasuch jestem 😉

Patyska

Ojoj, dziękuję, ażem się zarumieniła!
źle się wyraziłam, chodziło mi o to, że bezmlecznie, bezjajecznie… Będę przychodzić i podkradać Ci przepisy 🙂

Konstancja

Zapraszam! Córcia ma alergię na mleko itp. więc matka kombinuje 🙂 Na szczęście powolutku zaczynają nam wychodzić małe prowokacje a wtedy znów nauczę się używać nabiału i jajek do gotowania i pojawią się nowe przepisy 😀