Rozczyn ze świeżych drożdży

SKŁADNIKI: ( składniki na rozczyn odliczamy od składników z wybranego przepisu )

  • 25 g świeżych drożdży ( ilość drożdży jest przykładowa – należy użyć taką ilość drożdży jaka jest zawarta w wybranym przepisie na ciasto drożdżowe )
  • łyżka cukru
  • 60 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki mąki

WYKONANIE:

1. Rozkrusz drożdże.
2. Dodaj łyżkę cukru.
3. Zalej ciepłym ( nie gorącym! ) mlekiem i wymieszaj do rozpuszczenia drożdży.
4. Dodaj 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj.
5. Przykryj ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10-15 min.

Jak zrobić rozczyn drożdżowy – instrukcja krok po kroku !

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments