Roladę ze szczupaka testowałam miesiąc temu. Rybkę miałam świeżo złowioną i jej wyfiletowanie nie było łatwe! Ryba ma baaardzo dużo ości i trzeba mieć do niej  na prawdę anielską cierpliwość…. 🙂 Na szczęście efekt końcowy wynagrodził początkową udrękę 😉 Ale następnym razem kupię filety … 🙂

  • świeży szczupak
  • włoszczyzna
  • liście laurowe
  • ziarnka pieprzu 
  • ziele angielskie
  • czerstwa bułka
  • jajko
  • 2 cebule
  • koperek
  • żelatyna spożywcza
  • gaza  /ręcznik lniany do zawinięcia rolady

Świeżą rybę oczyszczamy z łusek, wypatroszyć i wymyć w zimnej wodzie. Odciąć łeb, ogon i płetwy. Oddzielić mięso od kręgosłupa i skóry. Następnie rybę filetujemy i dokładnie pozbywamy się wszystkich ości.
Głowę (usuwamy oczy i skrzela) i pozostałe części ryby zalewamy wodą. Dodajemy włoszczyzną, 3-4 ziarenka ziela angielskie, 2-3 ziarnka pieprzu i 2 liście laurowe i gotujemy na małym ogniu ok 45 min. Po ugotowaniu wywar przecedzamy.

Bułkę namaczamy. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Mięso szczupaka mielimy. Do ryby dodajemy cebulkę, namoczoną bułkę i posiekany koperek i jeszcze raz wszystko mielimy. Do masy dodajemy jajko i doprawiamy solą i pieprzem.

Na gazie rozkładamy zwartą masę i formujemy wałek. Ściśle zawijamy w gazę i związujemy końce. Układamy w podłużnym rondlu i zalewamy wywarem. Gotujemy 45 min na małym ogniu. Po ugotowaniu rybę wyciągamy i studzimy.

Do przecedzonego wywaru rybnego dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę. Roladę kroimy w 0,5 – 1 cm plastry i zalewamy tężejącą galaretkę. Dekorujemy plasterkami cytryny.

 Szczupaka podawać z sosem beszamelowym.

Inspiracja : kuchnia-mojapasja

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Konstancja

Jedyna opcja by podać szczupaka dzieciom 😀

babka z rodzynkiem

Bardzo lubię szczupaka, taka rolada to doskonały pomysł.