SKŁADNIKI:
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 3 jajka
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 400 g łososia wędzonego
  • 2 opakowania serka Almette z chrzanem (300 g)
  • sól i pieprz

WYKONANIE:

1. Szpinak dokładnie myjemy i podgrzewamy na suchej patelni do odparowania wody.
2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC w funkcji góra-dół.
3. W mikserze umieszczamy szpinak, 3 żółtka, sok z cytryny i przyprawy. Dokładnie miksujemy.
4. Trzy białka, ze szczyptą soli, ubijamy na sztywno.
5. Delikatnie łączymy szpiank z białkami.
6. Ciasto rozsmarowujemy cienko na blaszce 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno się delikatnie zrumienić.
7. Wystudzony biszkopt szpinakowy smarujemy równomiernie serkiem.
8. Na serek układamy plastry łososia.
9. Ciasno zwijamy, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 3 h do lodówki.
10. Przed podaniem kroimy w 1-2 cm plastry.

INSTRUKCJA – FILM POKLATKOWY:

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Konstancja

Koniecznie spróbuj..jak widać na filmie dziecinnie prosta 😉 Pozdrawiam!

Unknown

Zawsze chciałam taką zrobić. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/