Risotto ze szparagami

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  



SKŁADNIKI: ( 2-3 porcje )                             

  • pęczek zielonych szparagów
  • pół cebuli
  • 250 g ryżu ( najlepiej Arborio )
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • ok 1 l bulionu warzywnego
  • sól i pieprz

WYKONANIE:
 
1. Szparagi umyć i osuszyć.
2. Szparaga wsiąść do ręki i  złamać na wysokości ok 2-3 cm od końca – przy wyginaniu szparag powinien złamać się dokładnie na granicy zdrewniałej końcówki.
3. Szparagi pokroić na 2 cm paski.
4. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać łodygi szparagów, bez główek, i smażyć ok 5 minut. Szparagi mają lekko zmięknąć. Po ok 3 minutach dodać główki szparagów.
5. Zdjąć szparagi z patelni.
6. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek.
7. Dodać drobno pokrojoną cebulkę, podsmażyć do zrumienienia.
8. Dodać ryż i smażyć ok minuty.
9. Dodać wino i całkowicie odparować. Następnie dodać pół szklanki bulionu i gotować do momentu wchłonięcia płynu przez ryż ( na małym ogniu ).
10. Dodawać kolejne 2 porcje bulionu i każdą gotować do momentu wchłonięcia płynu przez ryż.
11. Po ok 10 minutach gotowania ryżu dodać szparagi i kolejne pół szklanki bulionu.
12. Ryż ugotować al dente.
13. Doprawić sola i pieprzem, dodać 2 łyżki zimnego masla.
14. Odstawić pod przykryciem na 5-10 minut.

ZAPRASZAM NA FILM – risotto ze szparagami!

Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube

*Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/
*Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/


Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:
Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany
Szparagi 80 400 8.8 0.48 15.52
Masło ekstra 301 42 0.36 34.07 0.03
Cebula (świeża) 16 40 0.44 0.04 3.06
Ryż biały (nieugotowany) 875 250 16.75 1.75 196.25
Oliwa z oliwek 88 10 0 10 0
Wino białe wytrawne  33 50 0.05 0 0.3
Bulion warzywny 51 900 1.71 0.9 9
Podsumowanie: 1444 1692 g 28.11 g 47.24 g 224.15 g


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
11 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Natalii

Super przepis, ja do mojego risotto dodałam jeszcze płatki migdałów i wyszło obłędne 😀

Kasia

Risotto z tego przepis smakuje genialnie 🙂

Mariaa

Super przepis, kocham risotto 😀

Olek

Uwielbiam 🙂 co 2 dzien

Anna

Uwielbiam włoską kuchnię 😀

Konstancja

Następnym razem też dodam 😀 Pozdrawiam!

Konstancja

dziękuję! :* <3

Konstancja

Ja też 😀

Konstancja

Hehe to już uzależnienie 😉 Pozdrawiam!

Konstancja

Prawda?! Wszystko mają pyszne 😀

Nikola

Dawno nie jadłam risotto, będę musiała zrobić za jakiś czas