Quiche ( czyt. kisz ) – danie, które składa się z podstawy z ciasta kruchego lub francuskiego, wypełnione wytrawnym nadzieniem i mieszaniną śmietany i jaj 🙂 
Zapraszam !

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • garść startego żółtego sera
  • sól, biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • pęczek białych szparagów
  • ok 10 pomidorków koktajlowych
  • rukola do dekoracji

Piekarnik nagrzać do 190°C.
Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min.

Odłamujemy zdrewniałe końcówki ze szparagów i obieramy łodygi. Szparagi gotujemy 10 min w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, tak aby całe były zanurzone. Ugotowane studzimy i przekrawamy wzdłuż.

Jajka, śmietanę i ser mieszamy razem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Tartę wypełniamy szparagami i zalewamy masą. Na wierzch układamy przepołowione pomidorki.
Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Posypujemy rukolą.

Podajemy na ciepło lub zimno.

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Konstancja

Dzięki! Akurat pasowało mi bardziej ciasto francuskie … chociaż prawdopodobne, że tylko z lenistwa 😉 Smacznego!

Konstancja

Polecam i pozdrawiam 🙂

martynok

Smakowity twój kisz! Chociaż dla mnie lepiej się sprawdza kruche ciasto niż francuskie, ale to pewnie kwestia gustu. W każdym razie narobiłaś mi ochoty na taki obiad!

Unknown

wygląda bardzo smacznie:)

Konstancja

Dziękuje! Smakuje równie dobrze 😉

wygląda przepysznie!!