Przekąska na Halloween – szczęki wampira czyli kanapka z buraczanym hummusem i fetą

Przekąska na Halloween hummus z buraka

Składniki:

  • 425 g ciecierzycy z puszki ( 265 g po odsączeniu )
  • 5 łyżek pasty tahini *
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • średni burak, ok 80 g,  ugotowany/upieczony
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g sera feta
  • 5 kromek chleba razowego
  • oliwa z oliwek, do skropienia

* aby otrzymać domową pastę tahini zmiksuj 100 g, uprażonego na suchej patelni, sezamu do uzyskania konsystencji pasty

Wykonanie:

1. Ciecierzycę odcedzić i porządnie opłukać.
2. Buraka obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
3. Cieciorkę umieścić w blenderze wraz z pastą tahini, posiekanym ząbkiem czosnku, burakiem i sokiem z cytryny. Zmiksować na gładką pastę, dodając w miedzyczasie ok 2 łyżki lodowatej wody.
4. Z kromki chleba odciąć twarde brzegi, podzielić w poprzek na 4 części.
5. Ser feta pokroić w małą kostkę ( na każde dwa kawałki chleba potrzebne są dwie kostki i dwa trójkaty )
6. Chleb należy posmarować buraczanym hummusem, ułożyć serowe zęby i przykryć kolejnym kawałkiem chleba z hummusem.

W wersji dla bardzo zapracowanych można wykorzystać gotowy hummus a nawet kupne, gotowane buraki 😉

ZAPRASZAM NA FILM

 



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ervisha

Świetnie wygląda i pewnie tak smakuje 🙂

Konstancja

Dziękuję 🙂 Pozdrawiam!

blogerzaby

Rewelacyjne 😀

Konstancja

A dziękuję, też mi się podobają 😉 Pozdrawiam!