Placki z cukinii / kabaczka

Kabaczek czy cukinia?

Wg Wikipedii:
” Kabaczek (Cucurbita pepo convar. giromontiina Greb., Cukinia) – odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa „cukinia” od włoskiego zucchini. Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. W Polsce roślina jest uprawiana i znana pod obiema nazwami. Ponieważ uprawiane formy mogą różnić się znacznie, więc zależnie od nazwy pod jaką je otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne gatunki. „

Dla mnie kabaczek jest żółty, większy i pękaty, natomiast cukinia mniejsza, wydłużona, ciemnozielona z białymi cętkami. Kabaczka obiera się ze skóry i wyrzuca gniazda nasienne, cukinię zjada się w całości.

 

  • cukinia ( u mnie duży okaz – użyłam połowy, obrana ze skóry i gniazd nasiennych )
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • zioła prowansalskie
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć na sitko i delikatnie posolić, zostawić na 5 min. Bardzo dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynu. Wymieszać z mąką i otrębami. Doprawić ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawić, aż otreby nasiąkną i spęcznieją. Formować płaskie placuszki. Smażyć z obu stron do zrumienienia.
Podawać koniecznie z keksem śmietany 🙂

 

 



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Klaudia

Super uwielbiam takie placki, idealny obiad:)

Konstancja

A ze śmietanką śmiało mogę napisać że niebo w gębie 😉