Placki z borówkami
Uwielbiam je! Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku.
Pyszne, łatwe i szybkie do zrobienia – sprawdzają sie zawsze – na śniadanie, obiad, kolację … towarzyszyły nam również przez cały biwak – odmierzane na szklanki:)
Składniki:
- szklanka jogurtu naturalnego
- szklanka mąki
- szklanka borówek amerykańskich / jagód
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru wanilinowego
Do miseczki wbić jajka i dodać jogurt, dokładnie wymieszać.
Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier wanilinowy, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać borówki i delikatnie zamieszać.
Na posmarowaną masłem, rogrzaną patelnie nakładać łyżką porcje ciasta. Zmniejszyć temperaturę i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z dodatkiem świeżych owoców – borówek, malin, miodem lub jogurtem.
Pysznie wyglądają 🙂
Wygląda apetycznie 🙂
cudne placuszki!
Aniu poniewaz tak smakuja! Pozdrawiam 🙂
Koniecznie sprobuj! Pozdrawiam 🙂
Dziekuje! Pozdrawiam 🙂