Placki otrębowo-jogurtowe

Składniki: ( 6 placuszków o średnicy 6 cm)

  • 4 czubate łyżki otrębów owsianych
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • łyżeczka oleju rzepakowego

Do miseczki wbić jajko, dodać jogurt i otręby, dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Ewent. dosłodzić łyżeczka miodu.
Odstawić na 15 min.

Na posmarowaną olejem, rogrzaną patelnie nakładać łyżką porcje ciasta. Zmniejszyć temperaturę i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor.

Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie na słodko z konfiturą, owocami, wytrawnie z serkiem wiejskim i rzodkiewką, łososiem lub na ostro z ajvarem).



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kinga

Smaczne 😉

Cath

Trzeba wypróbować :). Jogurt naturalny ma być gęsty, czy może być zwykły?

Konstancja

Pozdrawiam 🙂

Konstancja

Koniecznie 😉 Użyłam zwykłego.