Inspiracja : Moje Wypieki
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej lub krupczatki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 185 g masła
- 3 żółtka
- 1 kg rabarbaru
- 6 łyżek cukru
- 1/2 szklanki dżemu z agrestu
Kruszonka:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 125 g masła
Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać kawałki masła i żółtka. Zagnieść elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić pół godziny w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Blaszkę 33×23 lub tortownicę 25 cm wylepić ciastem. Zapiec 15 min. Wyjąć i wystudzić.
Rabarbar umyć i pokroić w 0,5 cm kawałki. Do rondla wsypać cukier i pogrzewać na średnim ogniu do zbrązowienia. Dodać rabarbar i wymieszać. Smażyć 2-3 min. Przelożyć rabarbar na sitko i odsączyć z nadmiaru soku. Sok wykorzystać do zrobienia kompotu 🙂
Przygotować kruszonkę. Mąkę połączyć z cukrem, zalać gorącym roztopionym małsem. Połączyc skladniki.
Ciasto posmarować cienko dżemem i ułożyć odsączony rabarbar. Obficie posypac kruszonką.
Piec w 180°C przez 30-40 min.