Inspiracja : Moje Wypieki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej lub krupczatki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 185 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 kg rabarbaru
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki dżemu z agrestu

Kruszonka:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 125 g masła

Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać kawałki masła i żółtka. Zagnieść elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić pół godziny w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 180°C. 
Blaszkę 33×23 lub tortownicę 25 cm wylepić ciastem. Zapiec 15 min. Wyjąć i wystudzić.
Rabarbar umyć i pokroić w 0,5 cm kawałki. Do rondla wsypać cukier i pogrzewać na średnim ogniu do zbrązowienia. Dodać rabarbar i wymieszać. Smażyć 2-3 min. Przelożyć rabarbar na sitko i odsączyć z nadmiaru soku. Sok wykorzystać do zrobienia kompotu 🙂
Przygotować kruszonkę. Mąkę połączyć z cukrem, zalać gorącym roztopionym małsem. Połączyc skladniki.
Ciasto posmarować cienko dżemem i ułożyć odsączony rabarbar. Obficie posypac kruszonką.
Piec w 180°C przez 30-40 min.

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments