Pizza i mini-calzone z kabanosami

Święta, święta i po świętach 🙂 Smakołyki się pokończyły więc nastał czas na recykling resztek wędlin i serów … czyli robimy pizzę 🙂 Cienkie, chrupiące ciasto uzyskamy dzięki pieczeniu na rozgrzanej blaszce  – pieczemy krótko w wysokiej temperaturze.
U nas dzieci same dobierają ulubione dodatki – sos pomidorowy, kabanos, zielone oliwki i kukurydza 🙂

Dziś dodatkowo ( skuszona konkursem z cudna nagrodą – koszem piknikowym ! ) powstały mini – calzone z kabanosami ! Serwowane koniecznie z lekko ostrym sosem pomidorowym !

Ciasto: ( na  dwie  pizze ok  25 cm  i  11  szt.  mini-calzone )

  • 25 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 ml ciepłej wody
  • 500 g maki pszennej

Farsz do mini-calzone:

  • 2 kabanosy wieprzowe Tarczyński
  • konserwowa czerwona papryka
  • 6-8 szt. zielonych oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 70 g pokruszonego sera feta
  • 100 g tartego żółtego sera
  • pieprz

Sos pomidorowy:

  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki wody
  • łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonego czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i ciepłej wody. Zostawiamy do spienienia na 15 min.

Mąkę przesiewamy z solą i formujemy kopczyk, robimy wgłębienie i łączymy wszystkie składniki, dodając łyżkę oliwy i pozostałą wodę. Wyrabiamy ok 5-10 min do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Forujemy kulę, ręce smarujemy oliwą i naoliwiamy ciasto.
Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do podwojenia objętości.

Przygotowujemy farsz.  Paprykę kroimy w drobną kosteczkę, odsączamy dokładnie na sicie. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na oliwie do zrumienienia. Kabanosy i oliwki kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy pieprzem.

Mieszamy wszystkie składniki sosu pomidorowego.

W ciasto uderzamy pięścią i dzielimy na 3 części.

Pizza:
Przygotowujemy ulubione dodatki do pizzy. Na papierze do pieczenia kładziemy jedną część i formujemy okrągły placek. Rozsmarowujemy sos pomidorowy, dodajemy ser i przykrywamy pozostałymi dodatkami.

Do piekarnika wstawiamy pustą blachę na najniższy poziom piekarnika, nagrzewamy do max temperatury ( u mnie 250 °C ). Blachę wyciągamy i szybko kładziemy pizze wraz z papierem do pieczenia. Temperaturę zmniejszamy do 220 °C i pieczemy 12 min.
Analogicznie przyrządzamy drugą pizzę.

Mini-calzone:
Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na placek grubości ok 5-7 cm. Szklanką o średnicy ok 9 cm wycinać kółka. Na każde nakładać dużą łyżkę farszu. Złożyć na pół jak pierogi, brzegi DOKŁADNIE zlepić. Posmarować rozbełtanym jajkiem ( lub zwilżyć wodą ) i posypać mieszanką sezamu, maku i soli himalajskiej.

Do piekarnika wstawiamy pustą blachę na najniższy poziom piekarnika, nagrzewamy do 210 °C. Blachę wyciągamy i szybko kładziemy mini-calzone wraz z papierem do pieczenia. Pieczemy 15 min.



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowy

ja dodaje kabanoski na wage, albo smakowe, np. maestro, super smakują i nadaja się na calzone:)

Konstancja

każdy kananos jest dobry 😉 pozdrawiam 🙂

virgine

A jakie smaki dodajesz i gdzie w ogóle można dostać taki rarytas? 🙂

Konstancja

Najchętniej dodawałabym ostre kabanosy ale ze względu na dzieci drobiowe 🙂 Pozdrawiam!

Weronika

moje dzieci to uwielbiają:)

Konstancja

Jeść czy robić pizzę? Moje chyba jednak bardziej robić 😀