Wypatrzyłam przepis w najnowszym wydaniu ” Moje gotowanie”. Zrobiłam tego samego dnia 🙂 
Połączenie suszonych pomidorów i pikantnej kiełbaski zawsze smakuje dobrze. 
Składniki zmodyfikowałam do zastanych w przydomowym dyskoncie 🙂

Ciasto: ( na 24 szt.)

  • 300 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml gorącej wody

Nadzienie:

  • 250 g serka Capreggio ( można użyć również serka śmietankowego lub ricotty )
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej ( można użyć również parmeńskiej lub cienko pokrojonego boczku )
  • 150 g suszonych pomidorów
  • garść świeżych listków bazylii
  • garść startego twardego sera ( np. pecorino, parmezan )
  • 200 g pikantnej kiełbasy ( ja użyłam piwoszek chili )
  • sól i pieprz

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą wodę, prawie gorącą ( ok 3/4 szklanki ). Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 min.

W tym czasie przygotować nadzienie. Do serka dodać drobno posiekaną szynkę, drobno posiekane suszone pomidory, posiekane listki bazylii i ser. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki.

Oliwę rozgrzać na średnim ogniu, wrzucić pokrojone w plasterki kiełbaski. Smażyć do zrumienienia.

Odkroić część ciasta, resztę przykryć ściereczką aby nie wysychało. Stolnice podsypać lekko mąką. Ciasto cienko rozwałkować. Wykrajać kółka np. brzegiem szklanki ( ok 6 cm ). Na środek jednego z kółek nakładać łyżeczkę farszu. Przykryć drugim kółkiem ciasta i zlepić brzegi.
Gotowe pierożki układać luźno aby się nie skleiły.
Zagotować wodę w dużym płaskim garnku. Lekko posolić. Pierogi władać partiami na wrzątek, gotować ok 3 min do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz.

Podawać polane oliwą, posypane płatkami sera i podsmażoną kiełbaską. Oprószyć pieprzem
Dekorujemy listkami bazylii.

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Unknown

Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

Pozdrawiam

Camelia
Petitchef.pl

Konstancja

Staralam sie:) Pozdrawiam!

posmakujto!

Ładne, kształtne pierożki! I ciekawe nadzienie 🙂