Pierogi z mięsem

Kolejny sposób na wykorzystanie gotowanych kawałków mięsa z rosołu.

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • woda

Farsz:

  • mięso ( ugotowane z rosołu – drób, wołowina)
  • warzywa ( ugotowane z rosołu – marchew, pietruszka, kawałek selera )
  • cebula
  • sól i pieprz

Mąke przesiać do miski, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą wodę, prawie gorącą ( ok 1 szklanki ). Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 min.

W tym czasie przygotować farsz. Ostudzone mięso i warzywa z rosołu zmielić w maszynce. Na patelni podsmażyć na złoto cebulkę, dodać do farszu. Przyprawić sola i pieprzem do smaku.

Odroić część ciasta, resztę przykryć ściereczką aby nie wysychało. Stolnice podsypać lekko mąką. Ciasto cienko rozwałkować. Wykrajać kółka np. brzegiem szklanki i nakładać na ich środek łyżeczkę farszu. Ciasto złożyć i zlepić. Gotowe pierożki układać luźno aby sie nie skleiły.
Zagotować wodę w dużym płaskim garnku. Lekko posolić. Pierogi władać partiami na wrzątek, gotować ok 3 min do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz.

Pierogi po ostudzeniu można zamrażać.



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments