Ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • woda

 Farsz:

  • maliny ( mogą być mrożone )
  • cukier puder

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą wodę, prawie gorącą ( ok 1 szklanki ). Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 min.

Odkroić część ciasta, resztę przykryć ściereczką, aby nie wysychało. Stolnice podsypać lekko mąką. Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Wykrajać kółka np. brzegiem szklanki i nakładać na ich środek 2-3 maliny ( mrożone maliny wyjąć przed samym lepieniem ), ewent. dosłodzić szczyptą cukru pudru. Ciasto złożyć i zlepić. Gotowe pierożki układać luźno aby się nie skleiły.

Zagotować wodę w dużym płaskim garnku. Lekko posolić. Pierogi władać partiami na wrzątek, gotować ok 3 min do wypłynięcia.
Wyjmować łyżką cedzakową na talerz.

Pierogi można polać śmietanką z cukrem lub sosem malinowym.

Dodatkowe maliny możemy przetrzeć prze sitko a sok wykorzystać do zrobienia sorbetów malinowych.

…a sitkiem z malinami chętnie zajmą się mali pomocnicy 😉

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Konstancja

Dziewczyny koniecznie nadróbcie zaległości! A może by tak jeszcze dodać jagód? 🙂

Magda

Hm, nigdy nie jadłam z malinami! Jak to możliwe?! Tak je lubię ♥

whiness

Ojej, z malinami? Takich nigdy niestety nie jadłam, ale z chęcią nadrobiłabym zaległości 😉