SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • woda

Farsz:

  • 300 g kiszonej kapusty
  • 300 g pieczarek
  • cebula
  • 2 łyżki bulionu grzybowego
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz


WYKONANIE:

1. Mąke przesiać na stolnicę, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą wodę, prawie gorącą wodę ( ok jednej szklanki )
2. Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto.
3. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 min.
4. W tym czasie przygotować farsz: kiszoną kapustę drobno poszatkować, zalać gorącą wodą i gotować ok 30min do miękkości kapusty. Odsączyć na sicie. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić w plasterki i smażyć na łyżce masła do odparowania wody z grzybów. Ostudzone pieczarki drobno posiekać. Ostudzoną kapustę połączyć z pieczarkami, bulionem grzybowym i cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
5. Odroić część ciasta, resztę przykryć ściereczką aby nie wysychało. Stolnice podsypać lekko mąką. 6. Ciasto cienko rozwałkować.
7. Wykrajać kółka np. brzegiem szklanki i nakładać na ich środek łyżeczkę farszu. Ciasto złożyć i zlepić.

8. Gotowe pierożki układać luźno aby sie nie skleiły.
9. Zagotować wodę w dużym płaskim garnku. Lekko posolić.
10. Pierogi władać partiami na wrzątek, gotować ok 3 min do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz.

Uwaga! Pierogi po ostudzeniu można zamrażać.

INSTRUKCJA – krok po kroku:





Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments