Pieczona szynka w rozmarynie

SKŁADNIKI:            ok 3000 kcal

 

  • 1,2 kg szynki wieprzowej, najlepiej „kulka”
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • łyżka suszonego rozmarynu
  • średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku

 

 


WYKONANIE:

1. Szynkę umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
2. Za pomocą patyczka do szaszłyków ponakłuwać szynkę w kilku miejscach.
3. Mięso dokładnie natrzeć 2 łyżkami oliwy, solą i roztartym w dłoni rozmarynem.
4. Szynkę ułożyć w misce i obłożyć pokrojoną w piórka cebulą i pokrojonym czosnkiem.
5. Zakrywamy naczynie folią spożywczą i wstawiamy o lodówki na min 12h.
6. Dno naczynia żaroodpornego natłuścić oliwą, ułożyć mięso ( bez cebuli i czosnku )
7. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 ºC w funkcji góra-dół i piec ok 1h i 20 min.
8. Po upieczeniu odstawić szynkę na 5 min aby odpoczęła i pokroić w plastry.
Uwaga: Ciepła grubo krojona pieczeń idealnie nada się na obiad, zimna cienko krojona jako domowa wędlina.

INSTRUKCJA – krok po kroku:



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments