domowy pasztet

SKŁADNIKI:     

  • 400 g mieszanki mielonego mięsa z indyka i wątróbki drobiowej ( w proporcji 3:1 )
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 szklanka białego wina
  • łyżka margaryny ( masło w wersji niealergicznej )
  • 3 żółtka ugotowane na twardo
  • koperek
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • pół łyżeczki tymianku
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz

WYKONANIE:

1. Cebulkę drobno pokroić.
2. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć.
3. Dodać mięso i doprawić rozmarynem i tymiankiem. Podsmażyć do zrumienienia mięsa.
4. Dolać wino i smażyć do odparowania.
5. Ciepły pasztet przełożyć do miksera, dodać koperek i margarynę. Zmiksować na gładką masę.
6. Prostokątną miseczkę wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż warstwę pasztetu, następnie żółtka i uzupełnij pozostałą masę.
7. Odstaw do ostygnięcia a następnie wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

domowy pasztet

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Konstancja

apetyczny, szybko zniknął 🙂

Karmel-itka

wygląda cudownie, jeszcze to oczko urocze w środku!