Jest sobie taki znany pasztecik z pomidorami i … niestety bardzo go lubimy 😉 Niestety ponieważ w składzie ciężko doszukać się jakiś pozytywów… sam MOM i polepszacze. Ma jednak plus – brak mleka w składzie 😉 Pojawia się u nas w kryzysowych sytuacjach, kiedy córka nie ma na nic innego apetytu lub mama nie ma pomysłu na kolację …
Spróbowałam więc odtworzyć smak w wersji zdrowszej. Mała zjadła ze smakiem 🙂

  • 200 g mięsa gulaszowego drobiowego
  • 150 g wątróbki drobiowej
  • 100 g serc drobiowych
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki margaryny ( masła dla nie alergików )
  • olej rzepakowy
  • czerwona słodka papryka
  • sól i pieprz

Serca ugotować. Następnie odciąć górne części a pozostałe pokroić. Cebulkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. Dodać mięso drobiowe i wątróbkę. Doprawić papryką, pieprzem i solą. Podsmażyć do zrumienienia mięsa. Dodać koncentrat pomidorowy i ugotowane serduszka. Smażyć do odparowania. Ciepły pasztet przełożyć do miksera, dodać margarynę i zmiksować na gładką masę. Miseczkę wyłóż folią spożywczą i wyłóż warstwą pasztetu. 
Odstaw do ostygnięcia a następnie wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments