- 200 g mięsa gulaszowego drobiowego
- 150 g wątróbki drobiowej
- 100 g serc drobiowych
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki margaryny ( masła dla nie alergików )
- olej rzepakowy
- czerwona słodka papryka
- sól i pieprz
Jest sobie taki znany pasztecik z pomidorami i … niestety bardzo go lubimy 😉 Niestety ponieważ w składzie ciężko doszukać się jakiś pozytywów… sam MOM i polepszacze. Ma jednak plus – brak mleka w składzie 😉 Pojawia się u nas w kryzysowych sytuacjach, kiedy córka nie ma na nic innego apetytu lub mama nie ma pomysłu na kolację …
Spróbowałam więc odtworzyć smak w wersji zdrowszej. Mała zjadła ze smakiem 🙂
Serca ugotować. Następnie odciąć górne części a pozostałe pokroić. Cebulkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. Dodać mięso drobiowe i wątróbkę. Doprawić papryką, pieprzem i solą. Podsmażyć do zrumienienia mięsa. Dodać koncentrat pomidorowy i ugotowane serduszka. Smażyć do odparowania. Ciepły pasztet przełożyć do miksera, dodać margarynę i zmiksować na gładką masę. Miseczkę wyłóż folią spożywczą i wyłóż warstwą pasztetu.
Odstaw do ostygnięcia a następnie wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Subskrybuj
Login
0 komentarzy