Papryka faszerowana mięsem drobiowym, orzechami włoskimi i miętą

  • czerwona i żółta papryka ( u mnie 5 sztuk )
  • 30 dag mięsa mielonego drobiowego
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • pół pęczka świeżej pietruszki
  • 3 otarte listki suszonej mięty
  • 3 łyżki siekanych orzechów włoskich
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • wywar warzywny
  • żółty ser
  • przecier pomidorowy
Paprykę myjemy, odcinamy gorą część i usuwamy środek wraz z nasionami. 
Siekamy drobno cebulę i czosnek. Podsmażamy na oleju. Na drugiej patelni rumienimy na łyżeczce oleju siekane orzechy włoskie. Mieszamy ze sobą zawartość dwóch patelni. Dodajemy ryż, pietruszkę i mięte. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nakładamy farsz do papryczek. 
Papryki umieszczamy w garnku i zalewamy wywarem do 3/4 wysokości papryk. Dusimy na wolnym ogniu ok 25 min ( pod przykryciem ). Po tym czasie ściągamy górne części, paprykę posypujemy startym żółtym serem i gotujemy jeszcze ok 5 min.
Do wywaru dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku.

Przepis dodaję do akcji:

Halloween!



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments